Mag u permanent wonen in een recreatiewoning?

Wonen in een recreatiewoning is niet toegestaan. Gebeurt dit wel dan is er sprake van onrechtmatige bewoning van een tweede woning. Mensen die voor 2003 een recreatiewoning hebben betrokken vallen over het algemeen niet onder deze wet. Daar zijn op gemeentelijk niveau andere maatregelen voor getroffen.

Waarom is het eigenlijk verboden om permanent in een recreatiewoning te wonen? Dit is omdat men bij wet heeft besloten dat het buitengebied voor iedereen toegankelijk moet zijn om zich te vermaken. Wanneer mensen in hun vakantiehuis gaan wonen, vermindert de beschikbaarheid van recreatiewoningen voor recreatie en stijgt de vraag naar vakantiehuizen. Dit leidt weer tot meer activiteit in het buitengebied.

Vakantieparken
Nieuwe recreatiewoningen mogen alleen worden gebouwd op locaties waar ook reguliere huizen mogen komen te staan. Uitzondering hierop zijn vakantieparken waarvan de woningen bedrijfsmatig worden verhuurd. Wanneer het nationaal en provinciaal ruimtelijke beleid het toestaan, kunnen deze recreatieparken ook op andere locaties nieuwe woningen laten bouwen.

Kosten energielabel
Sinds 1 januari 2008 moet de eigenaar van een recreatiewoning een energielabel overhandigen aan de huurder. Een energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiebesparend een woning is. Aan de aanschaf van een energielabel zijn kosten verbonden. Een energielabel is overigens niet verplicht voor vrijstaande recreatiewoningen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2 en ook niet voor onverwarmde recreatiewoningen.

Bent u op zoek naar vakantiewoningen in Nederland in de vorm van bijvoorbeeld een recreatiewoning aan het water? Recreatiewoning is al jarenlang specialist op het gebied van vakantiehuizen.

Dit bericht werd geplaatst in Recreatiewoningen. Bookmark de permalink .