Forensenbelasting betalen bij aankoop 2e woning

Wanneer u een huis koopt, krijgt u te maken met gemeentelijke belastingen. Dit geldt ook voor een tweede woning. Bij de aankoop van een tweede woning krijgt u echter naast de OZB en toeristenbelasting ook te maken met een minder bekende variant: de forensenbelasting.

De forensenbelasting klinkt als een belasting die betrekking heeft op het woon- en werkverkeer. Niets is minder waar. Forensenbelasting is een heffing voor een tweede huis. Elke gemeente in Nederland mag volgens de Gemeentewet forensenbelasting heffen. Veel toeristische gemeenten gebruiken deze heffing om hun tekorten mee te dichten.

De forensenbelasting kan alleen onder bepaalde voorwaarden geheven worden. U kunt er alleen voor in aanmerking komen als u in een andere plaats dan uw woonplaats een gemeubileerde woning voor minimaal 90 dagen per kalenderjaar tot uw beschikking heeft. Of u deze ook daadwerkelijk 90 dagen gebruikt is niet relevant. Overigens wordt het begrip ‘tweede huis’ ruim opgevat. Daaronder kan de gemeente ook stacaravans en chalets in Nederland verstaan.

Wanneer uw tweede woning min of meer uw vaste verblijfplaats is, hoeft u geen forensenbelasting te betalen. Hetzelfde geldt voor mensen die een tweede huis verhuren via een bemiddelings-constructie. Als u goed vastlegt dat uw woning voor minimaal 280 dagen voor verhuur beschikbaar wordt gehouden, krijgt u ook niet te maken met de forensenbelasting. Dit staat sinds 2009 in de wet. Nederland is overigens één van de weinige Europese landen die een forensenbelasting heft. Dit is vervelend voor de huiseigenaren. Feit is echter dat zolang gemeenten met tekorten kampen zij deze belasting zullen blijven heffen.

Recreatiewoning is specialist in de verhuur en verkoop van woningen in binnen en buitenland. Wilt u meer informatie over vakantiehuis verhuur? Kijk dan op de website voor een overzicht van alle vakantiehuizen.

Dit bericht werd geplaatst in Recreatiewoningen. Bookmark de permalink .